Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita, joilla voit varmistaa, että kukat säilyvät kauemmin ilonasi.
Leikkokukat ja kukkakimput
Aseta kukat mahdollisimman pian veteen, kun olet avannut ne paketista. Käytä puhdasta astiaa ja raikasta vettä. Puuvartiset kasvit ja ruusut viihtyvät lämpimässä vedessä, muille kannattaa laittaa haaleaa vettä.
Poista tarvittaessa alimmat lehdet, jottei niitä jäisi veden alle. Ne voivat hajotessaan pilata veden.
Floristi leikkaa normaalisti leikkokukkien varret vinosti terävällä veitsellä (ei saksilla), jotta ne saisivat lisää imupintaa vettä varten. Voit tarvittaessa toistaa tämän toimenpiteen. Poikkeuksena muista leikkokukista, hyasintin varsia ei tule leikata, vaan niissä tulee olla pala sipulia jäljellä.
Sidotut kimput on hyvä pitää sidottuina maljakossakin.
Pitkävartiset kukat, kuten amaryllikset, kannattaa asettaa korkeaan maljakkoon, jotta varret eivät ala nuokkua.
Monet leikkokukat hyötyvät leikkokukkavirkisteestä, joka ravitsee kukkia ja auttaa pitämään veden puhtaana ja bakteerittomana. Jos sinulla ei ole leikkokukkavirkistettä, voit käyttää sen sijasta esim. sokeripalaa, mutta vesi on tällöin syytä vaihtaa päivittäin ja samalla tarkistaa imupinnat.
Älä aseta leikkokukkia vetoon tai suoraan auringon valoon.
Useimmat kukat ovat herkkiä etyleenille, jota ne saavat kypsyvistä hedelmistä, vihanneksista ja pakokaasuista. Siksi kukkia ei kannata asettaa esim. hedelmävadin läheisyyteen.
Orkideat ovat erityisen herkkiä etyleenille ja lämpötilavaihteluille.
Tarkista aika-ajoin, että vesi on raikasta.
Jos tulppaanit alkavat nuokkua, kannattaa varret leikata uudelleen vinosti ja tarkistaa, että niiden vesi on raikasta. Vettä ei kannata laittaa paljoa, sillä muuten tulppaanit alkavat kasvattaa vartta.
Ruukkukukat ja viherkasvit
Pääsääntöisesti kukkivat kukat viihtyvät auringossa ja viherkasvit puolivarjossa tai varjossa. Kasveja on hyvä suojata liialta auringolta, varsinkin keväisin. Kysy floristilta lajikohtaiset ohjeet.
Kasteluveden on hyvä olla haaleaa. Vesimäärä vaihtelee huomattavasti kasvikohtaisesti.
Tasainen kohteus on useimpien kasvien mieleen. Pitkäaikainen kuivuus tai märkyys taas haittaavat kasvia kuin kasvia.
Ajoittainen sumuttaminen tekee kasveille hyvää kuivassa huoneilmassa. Poikkeuksena kuitenkin pehmeälehtiset kasvit.
Atsalea viihtyy puolivarjoisassa. Pimeän aikana se vaatii paljon vettä. Jos atsalea pääsee kuivahtamaan, upota se kokonaan huoneenlämpöiseen veteen. Suihkuta silloin tällöin lehtiä ja nuppuja.
Ruusubegonia viihtyy valossa, mutta ei pidä suorasta paahteesta. Se voidaan sijoittaa sisään tai ulos ruukkuun sateelta suojattuun paikkaan. Begonian lehtiä ei tule suihkuttaa. Kastelun tulee olla säännöllistä ja sen yhteydessä mieto lannoitus. Kuihtuneet kukat on hyvä poistaa.
Esikko viihtyy valoisassa ja viileässä paikassa. Runsas ja säännöllinen kastelu miedolla lainnoituksella
Joulukaktus ei siedä suoraa paahdetta eikä liikaa kuivuutta. Kun kukkiminen on alkanut, sitä ei kannata siirtää.
Joulutähti ei saa päästä kuivumaan, vaan vaatii tasaisen kosteuden. Lannoitus ei ole välttämätöntä, mutta parantaa kasvin kestävyyttä. Joulutähti on arka vedolle ja viihtyy valossa.
Paavalinkukka (Saintpaulia) ei viihdy paahteessa. Paras paikka on puolivarjoinen ikkuna. Kasteluvesi annetaan aluslautasen kautta, jottei sitä roisku lehdille. Kastelu on kasvukaudella runsasta ja lannoitus kesällä säännöllistä. Kuihtuneiden kukkien poistaminen edistää kukkimista.
Ruukkuruusu viihtyy valoisassa, muttei auringonpaahteessa. Runsas kastelu ja lannoitus takaavat hyvän kasvun ja kukinnan. Viihtyy sekä ulkona että sisällä.
Tulilatvaa ei tarvitse kastella tai lannoittaa paljoa. Voidaan sijoittaa ulos paahteiseenkin paikkaan. Tulilatva ei vaadi runsasta kastelua eikä lannoitusta.